perjantai 5. syyskuuta 2008

Gutenberg-projekti

Gutenberg-projekti (engl. Project Gutenberg) on Michael Hartin vuonna 1971 käynnistämä sähköisten kirjojen projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi tuhansia teoksia Internetissä. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta projektissa on myös jonkin verran tekijänoikeuksien suojaamia teoksia, joiden kirjoittajilta on saatu siihen lupa. Projekti on nimetty kirjapainotekniikan uranuurtajan Johannes Gutenbergin mukaan.

Gutenberg-projektin kirjoja tuotetaan lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Merkittävän osan kirjoista tuottaa Distributed Proofreaders -projekti, jossa käyttäjät pystyvät oikolukemaan sekä kuvina skannattuja että tekstiksi tunnistettuja kirjoja sivu kerrallaan. Koska kuka tahansa voi tuottaa kirjallisuutta Gutenberg-projektiin, kaikkien teosten laatu ei välttämättä ole ammattimaisella tasolla, vaikka teosten laatua tarkkaillaankin ja virheitä korjataan.

Suurin osa Gutenberg-projektin kirjoista on englanninkielisiä, mutta myös ranskaksi, saksaksi, suomeksi ja hollanniksi löytyy paljon teoksia. Kaikkiaan teoksia on yli 40 kielellä. Kirjat ovat tavallisesti tekstimuodossa, mutta osasta on myös tarjolla muita tiedostomuotoja, kuten HTML ja PDF. Kokoelmaan sisältyy myös jonkin verran äänikirjoja, kuvia ja musiikkia.

Varsinaisella Gutenberg-projektilla on myös sisarprojekteja, kuten Australian Gutenberg-projekti (Project Gutenberg Australia) ja Euroopan Gutenberg-projekti (Project Gutenberg Europe). Samankaltainen on myös pohjoismainen Runeberg-projekti (Project Runeberg), jonka toimintaperiaate poikkeaa hiukan Gutenberg-projektista. Niiden lisäksi on olemassa paljon muitakin digitalisointiprojekteja.

Linkit:
Gutenberg-projekti

Ei kommentteja: