sunnuntai 29. elokuuta 2010

E-kirja formaatit: EPUB (Electronic publication)

EPUB on sähköisien kirjojen ja muiden julkaisujen tallennukseen käytetty tiedostomuoto, jonka on kehittänyt kehitti International Digital Publishing Forum (IDPF). EPUB on avoin tiedostomuoto, joka on tarkoitettu laitteisto- ja ohjelmistoriippumattomaksi. EPUB suunniteltiin korvaamaan ja se syrjäytti aikaisemman, Open eBook (or OEB) nimellä kulkeneen sähköisten kirjojen tiedostomuodon.
EPUB-tiedostot eivät sisällä varsinaisia ladontatietoja, vaan kaikki tekstin muotoilu ja rivitys on suunniteltu tapahtuvaksi lukuohjelmassa tai -laitteessa. Formaatin Spesifikaatio sisältää kolme osaa:
  • Open Publication Structure (OPS), jossa määritellään sisällön rakenne ja muotoilu
  • Open Packaging Format (OPF), jossa määritellään tiedoston sisäinen rakenne.
  • OEBPS Container Format (OCF), jossa määritellyssä muodossa kaikki osatiedostot yhdistetään yhdeksi .epub-tiedostoksi.

EPUB-tiedostoissa varsinainen tekstisisältö on tallennettu joko XHTML- tai DTBook-muodossa. Muotoiluohjeet on tallennettu CSS-muodossa. Kaikkia XHTML:n ja CSS:n ominaisuuksia ei tueta. Tiedoston rakennekuvaus ja metatieto tallennetaan XML-muodossa. Spesifikaatio sallii kuvien tallentamisen GIF-, PNG-, JPEG- ja SVG-muodossa. Kaikki osatiedostot tallennetaan ZIP-tiedostoksi.


Tämä artikkeli sisältää aineistoa Wikipedian artikkelista "EPUB" ja on Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported -lisenssiehtojen alainen.

Ei kommentteja: