lauantai 28. elokuuta 2010

Laitteet: Sony Reader Touch Edition PRS-600

Sonyn PRS-600 lukulaite on ensituntumalta mielenkiintoa herättävä. Lähestymistapa moniin muihin laitteisiin nähden on tyylikkäämpi, toisaalta näyttävyyden takia on jouduttu käyttömukavuuden suhteen tekemään uhrauksia. Painikkeiden vähentäminen edeltävään PRS-505 malliin nähden on onnistuttu hoitamaan taidoilla ja kosketusnäytön palvelee laitteessa käyttötarkoitusta hyvin.

Hyvää: PRS-600 on metallikuorineen tyylikkäämpi kuin esim. Amazonin Kindle, ja vaikkapa lentokoneessa herättänee kateutta vierustoverissa. Käyttöliittymää on järkeistetty ja on enimmäkseen helppo liikkua valikosta toiseen. Lisukkeena oleva muistikorttipaikka (SD tai Memory Stick Pro) tuo mahdollisuuden tarpeen mukaan kasvattaa kirjaston kapasitettia tuhansiin sähköisen kirjan nimikkeisiin. Lukumukavuuttaa lisää 5 eri fonttikokoa ja mahdollistaa heikkonäköisemmänkin käyttää kirjaa ilman lukulaseja. PRS-600 suostuu näyttämään useimpien ekirja -formaattien lisäksi myös WORD ja PDF -tiedostoj sekä kuvia. Äänikirjojen kuuntelu onnistuu MP3 -tiedostomuodon lisäksi myös AAC -audiotiedostoilla. Laiteesta löytyy tuki sekä Windows että Mac -ympäristöille. EPUB -yhteensopivuus tuo käyttäjien ulottuville tuhannet Google Booksissa ja Project Gutenbergissa julkaistut kirjat, sekä paikallisten kirjastojen valikoimat, joita Suomestakin viimein on alkanut löytyä.

Pahaa: Näytön pinta on edelleen turhan kiiltävä ja heijastava - kovin kirkkaassa auringon paisteessa laitetta ei riemukseen lueskele. Kontrasti kirjasinten ja taustan välillä ei ole niin hyvä kuin kilpailijoiden parhaissa malleissa. Langattoman yhteyden puuttuminen merkitsee laitteen kytkemistä tietokoneeseen johdolla kun haluaa päivittää kirjastoaan.

Yhteenveto: Vaikka kehitystä on tapahtunut paljonkin Sonyn edelliseen kosketusnäytöllä varustettuun malliin nähden, Sony Reader Touch Edition PRS-600 kärsii turhan paljon näytön heijastuksista sekä heikosta kontrastista. Lisäksi langattoman yhteyden puute verrattuna samassa hintaluokassa pyörivään Amazonin Kindleen tiputtaa Sonyn ykköshaastajan paikalta.

Ei kommentteja: